Tina Finnas header image 1

Like There Was No Tomorrow visas nu på Felleshuset in Berlin

January 6th, 2010

Originella energivisualiseringar från Sverige och Tyskland visas på okonventionell utställning i Berlin

Den världsturnerande utställningen Visual Voltage får förstärkning på sitt nuvarande stopp i Berlin av tyska designers och konstnärer samt en performance av den svenske konstnären Nils Edvardsson. Visual Voltage, som är ett samarbete mellan Interactive Institute och Svenska Institutet, visas just nu på Felleshuset i Berlin och utökas från och med 7 januari med VV Amplified (Visual Voltage Amplified).

Som namnet antyder är tanken att VV Amplified ska ge resonans och projektet innebär ett tillägg med konst och experimentell design från Tyskland på temat energi. Tillägget innehåller, precis som huvudutställningen, originella visualiseringar av energiförbrukning och okonventionella förslag på hur man kan vinna och återvinna energi.

Utopier, absurda infall och ironi blandas med mer konkreta projekt och praktiska exempel. Ett exempel är lampan Ikarus, som försetts med en lampskärm av vax som smälter i olika grad beroende på hur starkt lampan lyser och hur mycket värme den avger. Lampan tar efter hand en unik form och utvecklas beroende på hur den används.

Andra exempel är Energy Harvester som fungerar som en slags energiparasit som tar rätt på vardagens energispill i form av ljus, värme och vibrationer och Shared Propulsion Car där en Buick Regal från 1986 befriats från motor och andra icke nödvändiga delar, utan att det yttre förändrats i något större hänseende. Bilen har blivit lättare och drivs med hjälp av fyra par pedaler. Som fyrsitsig cykel går bilen att framföra i 15 km/h och väl ute i trafiken innebär den ett effektivt hinder och en tankeställare på hur en bil ska framföras.

VV Amplified inleds med ett invigningsevenemang den 7 januari 2009 där några av de unga designers och konstnärer som deltar i projektet kommer att presentera sina arbeten. Dessutom kommer den svenske konstnären Nils Edvardsson att framträda med en performance som knyter an till hans projekt The Spirit of High Voltage. Under flera år har Edvardsson spelat in ljud från olika kraftledningar i Sverige, bl.a. utanför Barsebäck och vid anläggningarna i Porjus och Harsprånget. Björn Norberg, curator för delar av Visual Voltage, kommer att berätta om Interactive Institutes arbete med utställningen och ge exempel på svenska konstnärers arbeten på temat energi.

Visual Voltage visar installationer som är resultat av fleråriga tvärvetenskapliga forskningsprojekt på Interactive Institute samt verk av svenska konstnärer. Visual Voltage låter besökarna uppleva energi på olika sätt och uppmanar till reflektion över energikonsumtionen. Utställningen har tidigare visats i Shanghai, Washington och Bryssel och kommer efter Berlin att vandra vidare till bl.a. Peking.

Tillägget VV Amplified är sammanställt av den Berlinbaserade curatorn Susanne Jaschko som tidigare bl.a. arbetat med Transmediale i Berlin. Jaschko är inbjuden av Svenska Institutet och svenska ambassaden i Berlin. Visual Voltage visas på Felleshuset under perioden 2 december 2009 till 24 januari 2010.

För mer information om Visual Voltage och VV Amplfied vv se www.visualvoltage.se. Titta också gärna på Nils Edvardssons The Spirit of High Voltage på: http://www.youtube.com/watch?v=PnEaq4BeFH0

Program för VV Amplified:
Invigning 7 januari 2010, kl 19.00
Välkomsthälsning av Ulrika Holmgaard, Kulturråd i Berlin
Kort inledning av Åsa Lundmark, chef för projekt och presentationer vid Svenska Institutet och Björn Norberg, curator för Visual Voltage.
Invigningstal av Dr. Susanne Jaschko, curator för Visual Voltage Amplified.

Kl 20.00
Pecha-Kucha: unga designers och konstnärer håller korta presentationer av egna projekt.

Ca 21.15
Audiovisuell performance av Nils Edvardsson

Guidningar
Visual Voltage och VV Amplified visas fram till 24 januari 2010. Det går att boka kostnadsfria guidningar, kontakta berlin@visualvoltage.se

Information
Högupplöst bildmaterial till VVAmplified går att beställa från projektassistent Stefanie Appelius, sappeli@gmx.de. Övriga frågor besvaras av Susanne Jaschko, sj@sujaschko.se.

Tags: Pressrelease´s / media